top of page

Faydalı Uygulamalar

Uygulama ekranlar
Maps.me
Ä°ÅŸte tüm seyahatseverlerin bir numaralı dostu, kurtarıcısı olmazsa olmazı uygulama. "maps.me". Önceden indirilebilen haritalarla offline çalışabilen, ÅŸehir, otoyol ve hatta trekking rotalarını bile bulabileceÄŸiniz bu mükemmel uygulamayı hem ios hem de android'de kullanabiliyorsunuz. Haritadaki lokasyonlar gerçek zamanlı gezgin ve kullanıcılar tarafından update ediliyor. Özellikle gezginlerin çok sık kullandığı bir program olduÄŸundan, diÄŸer harita uygulamalarında bulamayacağınız "ucuz ve güzel yemek" ya da "piramitlere giden otobüsün durağı" gibi etiketlenen yerler bulunuyor.
 
Ayrıca uygulamanın GoogleEarth formatı olan .kmz ve .kml uzantılarını kullanabilmesi de cabası.
​
Uygulamanın belki de tek sıkıntılı yanı bazı iÅŸaretli yerlerin hatalı olması diyebiliriz. Bu da çok sıklıkla olan bir ÅŸey deÄŸil ve uygulamanın sunduÄŸu avantajları yanında göz ardı edilebilir. Biz mesela Belize'de bir hostelin yerini buradan bulmuÅŸtuk ve gittiÄŸimizde hostel orada yoktu. Birkaç saat sora ora bulduk ve haritadakiyle alakasız bir yerdeydi. 
​
Seyahate gideceklerin telefonunda mutlak suretle olması gereken bu uygulamanın resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.
​
https://maps.me/
Couchsurfing
Son yıllarda gezginler arasında hızla yayılan ve farklı ülkelere seyahat edenlerin o ülkelerdeki insanlar tarafından misafir edilmesini esas alan bir iletiÅŸim ağı. Bu ÅŸekilde hem yeni insanlar tanımış, hem de bulunduÄŸunuz yerdeki yerel kültürü ve gündelik yaÅŸamı daha iyi özümsemiÅŸ oluyorsunuz. Fakat yıllar içinde popüler oldukça ve üye sayısı arttıkça bu platformu, konaklamayı beleÅŸe getirmek ya da sevgili bulmak isteyen bir kitle iÅŸgal etti. Siz siz olun bu platformu bu amaçla kullanmayın ve kullananlardan uzak durun. Talep göndermeden önce, kiÅŸilerin profilleri, onun hakkında yapılan yorumları okuyarak fikir sahibi olabilirsiniz. 
​
Bu durum sebebiyle artık yorum yapılmamış, kimseyi ağırlamamış ya da kimsenin evinde kalmamış gezginlerin kabul edilmesi biraz daha zor. Bu nedenle seyahate çıkmadan sizi tanıyan insanların hakkınızda yorum yapması, size kefil olması ve öncelikle evinize misafir almanız  seyahatte kabul görmenizi kolaylaÅŸtıracaktır.
​
Tabii ki öncelikle oluÅŸturduÄŸunuz profilin çok detaylı olmasına, hobileriniz, zevkleriniz, dünya görüÅŸünüzle ilgili detaylı bilgileri içermesine dikkat etmeniz gerekli. Ayrıca davet gönderdiÄŸiniz kiÅŸiye sadece "evinde kalabilir miyim?" gibi bir mesaj atmayın ya da kalıp bir mesaj göndermeyin. KiÅŸinini profilini okuyun ve neden onda kalmak istediÄŸinizi, neden tanışmak istediÄŸinizi anlatan samimi bir mesaj atın ve bekleyin. Farklı sebeplerle reddedilmeniz normaldir, moralinizi bozmayın. 
​
Kabul gördüÄŸünüzde; ev sahibinizle vakit geçirin, onunla sohbet edin, iletiÅŸim kurun, evi otel gibi kullanmayın, mümkünse bir öÄŸün yemek yapın, bulaşıkları yıkayın, küçük bir hediye bırakın, saygılı ve temiz olun.
​
Uygulama için: https://www.couchsurfing.com/
Android ve iOS için de mobil uygulaması var.
Airbnb
Airbnb için bir nevi couchsurfing'in ücretlisi diyebiliriz. Bu platformda ev sahipleri odalarını ya da evin tamamını belli bir ücret karşılığı kullanıcılara kiralıyorlar.  
​
Uygulamaya üye olduktan sonra aynı otel arar gibi gideceÄŸiniz yeri ve tarihleri seçiyorsunuz, aynı zamanda gerekli filtreleri, mutfak kullanımı olsun mu? evim tamamı mı, oda mı? özel banyolu mu, ortak mı? gibi seçenekleri de iÅŸaretleyip arama yapıyorsunuz. Çıkan sonuçlara göre beÄŸendiÄŸiniz yeri tıklayıp rezervasyon yapıyorsunuz.
​
Yalnız aramada "hemen rezervasyon" ve "ev sahibi onaylı" olarak iki seçenek var. Hemen rezervasyonda aynı otel rezervasyonu yapar gibi herhangi bir ikinci onaya gerek olmaksızın direkt rezervasyonunuz onaylanıyor. Ev sahibi onaylıda ise öncelikle ev sahibi sizin talebinizi görüyor, profilinizi, daha önceki yorumlarınızı v.s okuyor ve ona göre isteÄŸinizi kabul ediyor ya da reddediyor. (Evet reddolur mu demeyin, bizim başımıza da birkaç kere ret vakası geldi. Ret için herhangi bir sebep aramanıza gerek yok, bazen sebepsiz de olabiliyor. Bazen sistem dışı kiraya veriliyor ve sistemde boÅŸ görünen ev aslında dolu oluyor v.s.). En önemlisi de onay için sistem ev sahibine 24 saat süre veriyor. EÄŸer sizin bu kadar vaktiniz yoksa bu süreci beklemek biraz sinir bozucu olabiliyor. Uzun süre cevap gelmediÄŸinde ve sizin acil kalacak yere ihtiyacınız olduÄŸunda yapacak tek ÅŸey kalıyor, rezervasyonu iptal etmek. Ä°ÅŸte belki de Aribnb'nin en sinir bozucu özelliÄŸinden biri bu. Rezervasyonu bozarsanız belli bir miktar ücreti her halükarda demeniz gerekiyor. EÄŸer ev sahibi talebinizi onaylamazsa sizden herhangi bir ücret kesilmiyor. Bu nedenle rezervasyon yaparken buna dikkat etmekte fayda var. Evden emin deÄŸilseniz hemen rezervasyon yaptırmayın ya da ev sahibi onaylı bir rezervasyon yaptıracaksanız en az 2 gün önceden yaptırın ki ret gelme durumunda baÅŸka rezervasyon için vaktiniz kalsın.
​
Couchsurfing kadar detaylı olmasa profilinizde kendiniz ile ilgili detaylar girerek, kabul edilme oranınızı artırabilirsiniz. Aklınızda bulunsun direkt onay veren yerlerin çoÄŸu hostel, guesthouse v.b. yerlerdir, özel ev sahiplerinin çoÄŸu, konuklarını ön onaylı olarak almak ister. (Siz ev sahibi olsanız evinizde kimi misafir edeceÄŸinizi öncelikle görmek istemez misiniz?).  
 
Seyahatlerimiz  sırasında birçok kez Airbnb evlerinde kaldık, birçok yerde otellerden, hatta hostellerden daha uygun fiyata geliyor. Bu tip konaklamalarda genelde ev sahibi dışında bir de siz olursunuz, az kalabalık, mutfak, banyo v.s. sırası beklemediÄŸiniz daha dingin bir konaklama deneyimi yaÅŸarsanız. Hem de bazen çok tatlı ev sahiplerine denk gelirsiniz, size Couchsurfing deneyimi yaÅŸatırlar (birlikte dışarı çıkarsınız, size ÅŸehri gezdirirler, bilgi verirler, arkadaÅŸ toplantılarına gidersiniz v.s.). Gerçi hiç yüzünüze bakmayan, anahtarı verdikten sonra bir daha görmediÄŸiniz ev sahipleri de olabiliyor bazen. :). EÄŸer kalabalık hostel ortamlarından, diÄŸer gezginlerle birlikte takılmaktan, onlarla deneyimler paylaÅŸmaktan hoÅŸlanıyorsanız Airbnb evleri biraz izole gelebilir. Fakat çok daha konforlu olduÄŸu da bir gerçek. Özellikle bizim gibi çift gezenler tercih edebilir. 
​
Bu arada söylemeden geçmeyelim; sizin de eviniz varsa ve bu ÅŸekilde para kazanmak istiyorsanız siz de evinizi ya da odanıızı bu platformdan kiralayabilirsiniz. Sırf buradan kazandıkları parayla gezenler de var.
​
Web adresi: https://www.airbnb.com.tr/
Aynı zamanda iOS ve Android uygulamaları da var.
​

4) Skyscanner

Skyscanner
Popüler bir uçuÅŸ arama platformu. Dünya'da en yaygın olarak kullanılan, özellikle yurtdışında, bilmediÄŸiniz bir ülkede bir uçuÅŸa ya da rezervasyona ihtiyacınız olduÄŸunda çok kullanışlı ola bir uygulama. ÖrneÄŸin siz Panama'dan Kolombiya'ya uçacaksınız ama o ülkelere hangi havayollarının uçtuÄŸunu bilmiyorsunuz. Ä°ÅŸte Skyscanner en çok burada iÅŸe yarıyor ve size ilgili destinasyon için tüm seçenekleri getiriyor. Siz aktarmalı, aktarmasız, fiyat, kalkış saati v.b. kriterlere göre aramanızı özelleÅŸtirebiliyorsunuz.
​
Genelde fiyatlar tutarlı olsa da tavsiyemiz burada gördüÄŸünüz firmaların sitelerine gidip fiyatları tekrar kontrol etmeniz. Bazen daha ucuz olabiliyor fakat bazen de Skyscanner aracılığıyla satış yapan acentelerin daha uygun fiyatı olabiliyor. Her halükarda fiyat kontrolü yapmakta fayda var.
​
Web adresi: https://www.skyscanner.com.tr/
Aynı zamanda iOS ve Android uygulamaları da bulunmakta.
​

5) Busbud

Busbud
Skyscanner'ın otobüs versiyonu da diyebiliriz. BilmediÄŸiniz bir ülkenin, ilk defa gittiÄŸiniz bir ÅŸehrindesiniz ve baÅŸka ÅŸehre gitmek istiyorsunuz. Uçaklara baktınız ama çok pahalı geldi. Otobüs firması da bilmiyorsunuz ya da otogar bulunduÄŸunuz yere oldukça uzak. Ä°ÅŸte Busbud burada imdadınıza yetiÅŸiyor ve gideceÄŸiniz yere iliÅŸkin size otobüs bileti buluyor ve online satın almanızı saÄŸlıyor. 
 
DiÄŸer bir avantajı da bazı ülkelerde, siz firmanın kendi web sitesini bilseniz bile online bilet alamıyorsunuz. Bazı durumlarda kredi kartınız kabul görmüyor, bazı durumlarda önce üyelik istiyor ve üyelikte size vatandaÅŸlık ya da kimlik numarası soruluyor. Ki o ülkenin vatandaşı olmadığınız için üye olup bilet alamıyorsunuz. Bu her iki durum da başımıza geldi (Meksika ve Kolombiya'da). Busbud platformunda iÅŸte her halükarda online ve kendi kredi kartınızla bilet satın alabiliyorsunuz. 
​
Ayrıca gerek terminallerden bilet satın alırken, gerekse de yerel firmaların sitelerinden online bilet satın alırken genellikle Ä°ngilizce ile iÅŸi halledemiyorsunuz Birçok yerel firmanın ikinci dil seçeneÄŸi yok ve terminallerde de Ä°ngilizce bilen birini bulma ÅŸansınız çok az. Busbud çok dilli bir uygulama olduÄŸundan (Türkçe dil desteÄŸi de var) kullanımı çok daha kolay.
​
Bilet alırken sistem, sizden bilet ücretine ilave olarak belli bir komisyon talep ediyor. 
​
Olumsuz yanları ise; Busbud sadece anlaÅŸmalı olduÄŸu firmalarla çalışıyor ve bu firmalar da genellikle turistik ya da üst seviye otobüs firmaları. Bu nedenle genel olarak yüksek fiyatlı oluyor. Terminallerde gördüÄŸünüz, daha makul orta sınıf otobüsleri burada göremiyorsunuz. Ä°kinci olarak da Busbud üzerinden kredi kartınızla alışveriÅŸ yaptığınızda yerel ücret önce USD veya EURO'ya çevriliyor daha sonra ekstrenize TL olarak yansıyor. Yani belli bir miktar kur farkı da yiyorsunuz.
 
EÄŸer terminallere yakınsanız, vaktiniz varsa en iyisi direkt gidip fiyat araÅŸtırıp, varsa nakdinizle bilet almak en uygunu. Fakat terminallerde genellikle kimsenin Ä°ngilizce bilmediÄŸini göz ardı etmeyin, yerel lisanda anlaÅŸmanız gerekebilir. 
​
Fakat ihtiyaç olduÄŸunda, acil durumlarda, dil problemi yaÅŸanan yerlerde, terminallerin uzak olduÄŸu büyük ÅŸehirlerde mutlaka iÅŸinize yarayacak bir uygulama. Biz de birkaç kere denedik ve sorunsuzca yolculuÄŸumuzu yaptık. Satın aldıktan sonra bazı firmalar biletinizin çıktısını talep ediyorlar bu nedenle buna dikkat edin yoksa otobüse binemeyebilirsiniz.
 
Web adresi: https://www.busbud.com/tr
​
Ayrıca iOS ve Android uygulamaları da bulunmakta.
​

6) Uber

Uber
Her ne kadar Türkiye'de yasaklansa da seyahatlerinizde hayatınızı kolaylaÅŸtıracak uygulamalardan biri de Uber. Özellikle Latin Amerika'da çok kullanışlı. 
​
Araç sahibi kullanıcıların sisteme kaydolup, taksilere alternatif olarak taşımacılık yaptıkları bir platform. Onlarca ülkede, yüzlerce ÅŸehirde yaygın olarak kullanılıyor.
​
Uygulamayı telefonunuza indirdikten ve bir profil oluÅŸturduktan sonra artık kullanıma hazır. Tabi bu programı kullanmak için bir internet baÄŸlantısına sahip olmanız gerekiyor. Burada yeri gelmiÅŸken hemen bir uyarı yapalım;  mobil internetiniz yok. AVM, restoran, havalimanı, terminal gibi bir yerden wifi bulup baÄŸlandınız ve Uber'i çağırdınız. Bu arada Uber bazen tam bulunduÄŸunuz yere gelemiyor, ya da siz gelmiÅŸ mi diye dışarı çıkıp bakmak istiyorsunuz ve bu arada wifi'den çıkıyorsunuz. Ä°ÅŸte burada baÄŸlantı kopunca sistem otomatik iptale alıyor ve sizden ücret talep edebiliyor. Buna mutlaka dikkat edin. Ä°ki kiÅŸiyseniz bir kiÅŸi mutlaka baÄŸlantının olduÄŸu yerde sabit beklesin. 
​
Uygulamadan gideceÄŸiniz adresi seçtikten sonra size en yakın sürücülerden seyahati kabul eden kiÅŸi sizi bulunduÄŸunuz konumdan almaya geliyor. Ä°lk 5 dakika içinde iptal ederseniz herhangi bir ücret yok fakat sonrasında tek taraflı iptal ederseniz bir cezai ücret kesintisi yapılıyor.
​
Ödeme olarak nakit ya da kredi kartı kullanabilirsiniz. Bazı ÅŸehirlerde yalnızca tek ödeme tipi kabul edilirken bazı ÅŸehirlerde her ikisi birden kullanılabiliyor.
​
Uber'in en önemli avantajı baÅŸtan ne ödeyeceÄŸinizi biliyor olmanız ve bunun da kazıklanma ihtimalini ortadan kaldırıyor olması. Tecrübelerimize göre her halükarda taksilerden daha hesaplıya geliyor. DiÄŸer bir avantajı ise toplu taşıma ve taksilere göre çok daha güvenli olması. Özellikle bazı Güney Amerika ÅŸehirlerinde taksiler güvensiz. En hafifiyle yabancıların kazıklanmasından, soygun, kaçırma v.b. olaylara kadar birçok vaka görmek mümkün. Bazı ÅŸoförler soyguncularla iÅŸ birliÄŸi yapıp, haber veriyorlar. Uber bu nedenle de çok daha güvenli.
​
Ayrıca genellikle araçlar çok daha yeni, temiz, sürücüler daha eli yüzü düzgün, sakin araba kullanan tipler. Siz zaten aracı kullananı daha sonra puanlıyorsunuz, sizden ek para v.s isterse ÅŸikayet de edebiliyorsunuz. Uber bu alanlarda katı. Bu nedenle sistem içinde bu tip sürücüler pek barınamıyorlar. ÖrneÄŸin Buenos Aires'e Uruguay'dan ilk geldiÄŸimiz gün çağırdığımız Uber sürücüsü bizden fazla para istemiÅŸti, paralı yoldan geldim v.s diye. Biz de sert bir ÅŸekilde "seni ÅŸikayet ederiz" deyince vazgeçip, hızla uzaklaşıp gitmiÅŸti.
​
Tek kötü tarafı ise ülkemizde olduÄŸu gibi bazı baÅŸka ÅŸehirlerde de Uber'ciler ve taksiciler arasındaki kavgalar ve sürtüÅŸmeler. Buenos Aires'te özellikle Ä°stanbul gibi tavan yapmış durumda. Mutlaka öne bir kiÅŸinin oturmasını istiyorlar ki müÅŸteri olduÄŸunuz anlaşılmasın. Otogar, havalimanı gibi yerlerde de birkaç yüz metre önceden indiriyorlar. Ayrıca bazen sebepsiz yere sizi bekletip gelmiyorlar ve sistemden iptal ediyorlar. Bir kere bu yüzden otobüsümüzü kaçıracaktık. Az da olsa bu platformda da çürük elmalar yok deÄŸil! 
​
Web adresi: https://www.uber.com/tr/tr/
​
Ayrıca iOS ve Android uygulamaları da bulunmakta.
​

7) Bla Bla Car

Bla Bla Car
Oldukça ilginç ve eÄŸlenceli bir isme sahip bu uygulama için de otostopun düzenli ve ücretli hali diyebiliriz. Kısaca uygulama; aracıyla bir ÅŸehirden baÅŸka bir ÅŸehre giden ve aracında boÅŸ yer olan bir sürücünün aynı yere gidecek baÅŸka bir kiÅŸiyi de beraberinde götürmesine ve bu kiÅŸilerin birbirlerini bulmasına olanak saÄŸlıyor.
 
Uygulamanın ana amacı sürücülerin yakıt ücretini paylaÅŸması, yolculuk edenlerin de diÄŸer ulaşım araçlarına göre daha uygun maliyetle seyahat etmesi.
​
Birçok benzer platformda olduÄŸu gibi burada da iÅŸe bir profil oluÅŸturmakla baÅŸlıyorsunuz. Uygulama içinde hem yolcu hem de sürücü olma imkanınız var. Araç sahibiyseniz aracınızla ilgili de ilave bilgiler girmeniz, ehliyet v.b. dokümanları sisteme yüklemeniz gerekiyor. 
​
GideceÄŸiniz destinasyonu seçip, tarihleri girip ve arama yapıyorsunuz. Gelen sonuçlarda size sürücüler, talep ettikleri ücret, araba tipi, yolculuÄŸun baÅŸlayacağı saat v.b. bilgiler geliyor. Siz de size uygun olan bir tanesini seçiyorsunuz. Daha sonra sürücüyle direkt iletiÅŸime geçip yolculuÄŸunuzu yapıyorsunuz. Åžayet sistem belirttiÄŸiniz tarihte bir seyahat bulamaz ise bir uyarı tanımlayabiliyorsunuz. Daha sonra bir sürücü giriÅŸ yaparsa size bildirim geliyor. Ya da tam gideceÄŸiniz yer olmasa da ona en yakın seyahati de size seçenek olarak getiriyor.
​
Yolculuktan sonra taraflar birbirleri hakkında yorum yazıp, puan veriyorlar. Mesela sürücüler için çok hızlı kullanıyordu, trafik kurallarına uymadı, arabası pisti, belirlenen saatte gelmedi, kaba davrandı v.b. ya da bunların tam tersi çok olumlu yorumlar bırakabiliyorsunuz. Bu da bir sonraki yolcular için bir referans noktası oluyor. Siz de yolculuk yapacağınız sürücü hakkındaki yorumları mutlaka okuyun.
​
Ülkemizde o kadar yaygın olarak kullanılmasa da Güney Amerika'da kullanım sıklığını görünce hayli ÅŸaşırmıştık doÄŸrusu. Özellike ÅŸehirlerarası yolculuÄŸun çok pahalı olduÄŸu Brezilya, Arjantin, Åžili gibi ülkelerde çok yaygın, Meksika'da da sıklıkla kullanılıyor. Hatta biz Puebla'da Oaxaca'ya Bla Bla aracıyla gelmiÅŸtik. Sistem oldukça güvenli diyebiliriz. Hatta Latin Amerika'da otobüslerin bile %100 güvenli olmadığını düÅŸünürsek, bu sistem hayli güvenli kalıyor.
​
Maliyet olarak da uçak, otobüs, tren v.b. yöntemlerden daha ucuza geldiÄŸini söyleyebiliriz. Ancak bu sistemin de çakalları türemiÅŸ durumda. Özellikle otobüslerin fahiÅŸ fiyat olduÄŸu Brezilya'da sürücüler popüler destinasyonlar için otobüs ÅŸirketlerinin fiyatlarına bakıyorlar ve onun %10-15 altında fiyat yazıyorlar. Aslında sizin bulabileceÄŸiniz en ucuz fiyat oluyor fakat halihazırda zaten otobüsler çok pahalı olduÄŸundan sürücü 4 kiÅŸi aldığında araca çok ciddi para kazanmış oluyor. Bu da aslında sistemin ilk amacı olan yakıtı paylaÅŸma zihniyetinin biraz ticarete dönüÅŸmesine yol açıyor. Fakat her halükarda yolcu için de en uygun seyahat yöntemi olduÄŸundan pek de diyecek bir ÅŸey yok aslında. 
​
Web adresi: https://www.blablacar.com.tr/
Ayrıca iOS ve Android uygulamaları da mevcut.
 
Hostelworld

8) Hostelworld

Gezginler için oldukça kullanışlı bir uygulama daha. Amacı aslında basit. Abisi www.booking .com gibi aslında konaklama bulmak. Fakat Hostelworld adından da anlaşılacağı gibi sadece hosteller üzerine odaklanmış durumda. Sistem içinde 178 ülkede 36.000'den çok hostelin verisi bulunuyor. GideceÄŸiniz yere göre sistemden arama yapıyorsunuz. Hostelleri fiyata, puana, özelliklere göre filtreleyebiliyorsunuz.
 
Bu uygulamanın asıl güzel tarafı benzer otel arama platformlarında bulamayacağınız hostelleri burada bulabiliyor olmanız. Bazı büyük ve ünlü hosteller booking'te de çıkıyor ama Hostelworld'deki birçok hosteli booking'te bulma imkanınız yok.
​
Yine ücret farkıyla iptal edilebilir ya da edilemez olarak seçebiliyorsunuz. Uygulamanın bizce olumsuz tarafı ise her halükarda kredi kartı istemesi ve önden bir depozito kesmesi. Ayrıca sistem fiyatlarının yüz yüze fiyatlardan biraz daha yüksek olması.
 
Bu nedenle biz seyahatimiz boyunca buradan hostel beÄŸenip, yorumlarını okuyup, direkt hostellere gidip pazarlık yaptık. Bu ÅŸekilde hem hosteli ve odaları gözünüzle görmüÅŸ hem de fiyatta pazarlık yapma ÅŸansı bulmuÅŸ oluyorsunuz. Tabii ki büyük ÅŸehirlerde bu yöntem biraz daha zor ama küçük ÅŸehir ya da kasabalarda kesinlikle iÅŸe yarıyor. 
​
https://www.hostelworld.com/
Ayrıca iOS ve Android uygulamaları da mevcut.
​

9) XE Currency

XE Currency
Ülkelerin para birimlerini birbirine çevirmenize yarayan bir uygulama. Siz internete baÄŸlı oldukça kendini güncelliyor, internet olmadığında ise alınana en son kurlar üzerinden iÅŸlem yapıyor. 
 
Özellikle çok ülke deÄŸiÅŸtirdiÄŸiniz uzun süreli seyahatlerde kafanız karışıyor, hatta bazen iki ülke para biriini çevirirken iyice karışıyor (mesela Arjantin Pezosunu Åžili Pezosuna çevirirken). Döviz bürolarında ya da sınır geçiÅŸlerideki ayakçılarda hemen size bir ÅŸey söylenip paranız alelacele bozulmaya çalışılıyor. Siz de hemen o sırada, karmaÅŸa içinde kafadan yapamayabiliyorsunuz ya da girdiÄŸiniz ülkedeki kurlar hakkında bilgiye sahip deÄŸilsiniz. Ä°ÅŸte o gibi durumlarda hemen XE'yi açıp, dönüÅŸtürme yapıp, size verilen paritenin makul olup olmadığı, kazıklanıp kazıklanmadığınız hakkında fikir sahibi oluyorsunuz. (Her halükarda kazıklanıyorsunuz o ayrı :))
​
Programın ana menüsüne ilgili ülkelerin kurlarını girip, çok daha hızlı ve basit çevirimler yapmanız mümkün. Aslında program öyle aman aman karmaşık bir fayda vaadetmiyor ama doÄŸrusunu söylemek gerekirse seyahatlerimizde en çok kullandığımız uygulamalardan biri oldu. Özellikle Latin Amerika gibi irili ufaklı her ülkede para biriminin farklı olduÄŸu bir coÄŸrafyada kafanız karışabiliyor. Bir de USD karşısında kur oranları çok farklı; mesela 1 USD=3.5 Brezilya Real'i iken 50 Arjantin pezosu,  6.500 Paraguay Guarani'si, 700 Åžili Pezosu, 3 Peru Sol'ü. Kur rakamları birbirinden çok uzak. Ülkenin kuru kafanıza oturana kadar bu uygulamayı sıklıkla kullanıyorsunuz. 
​
Web adresi: https://www.xe.com/currencyconverter/
Ayrıca iOS ve Android uygulamaları da bulunmakta.
​

10) Wlingua

Wlingua
Aslında direkt seyahat ile ilgili olmasa da seyahatinizi kolaylaÅŸtıracak bir dil öÄŸrenme uygulaması. Asıl olarak latin dili bilenlere Ä°ngilizce öÄŸretmeyi amaçlasa da biz tersten kullandık. Yani Ä°spanyolca öÄŸrenmek için. EÄŸer zaten Ä°ngilizce biliyorsanız, bir Latin dilini Ä°ngilizce'den öÄŸrenmek daha kolay. Cümle yapısı, gramer düzeni benzer ve ortak kelimeleri çok fazla olduÄŸu için direkt Ä°ngilizce'den öÄŸrenmek daha kolay. En azından bize öyle geldi. Mesela Japonca'yı da direkt Türkçe gibi düÅŸünerek öÄŸrenin derler, gramer yapısı ve cümle düzeni benzediÄŸi için.
​
Neyse biz bu program telefonlarımıza yükledik ve Güney Amerika seyahatimizden birkaç ay önce çalışmaya baÅŸladık. Her gün bir konuyu çalıştık ve düzenli olmasını saÄŸladık. Bu çalışmaların sonunda artık tüm derdimizi anlatabilir konuma gelmiÅŸtik kendimizce. Zaman gelip de Havana'ya gittiÄŸimizde aslında pratiÄŸimizin çok zayıf olması ve ilk ülkemizin de Ä°spanyolca'nın hayli garip konuÅŸulduÄŸu Küba olması bizi biraz korkuya düÅŸürmüÅŸtü. Tabi o amanlar Ä°spanyolca aksanları, ülke farkları v.s. hakkında hiçbir ÅŸey bilmiyorduk. O kadar çalışmamıza raÄŸmen ilk birkaç gün pek bir ÅŸey anlamadık konuÅŸulanlardan, hatta evinde kaldığımız kadının konuÅŸmalarından hele hiçbir ÅŸey anlamıyorduk. Kısacası anlaÅŸamıyorduk! Bizi büyük bir panik almıştı. Yaklaşık 15 gün sonra Küba'da son kaldığımı yer olan Santa Clara'aki ev sahibimizle artık normal bir ÅŸekilde anlaÅŸmaya, onu anlamaya baÅŸlamıştık. Yine de o kadar ülkeyi bu Ä°spanyolca'yla nasıl bitireceÄŸiz diye hayli endiÅŸelenmiÅŸtik Fakat daha sonra Meksika'ya geçtiÄŸimizde konuÅŸmalar daha bir anlaşılır oldu, biz de pratik kazandıkça açıldık. Aslında bu program sayesinde ne kadar çok kelime ve kalıp öÄŸrendiÄŸimizin farkına vardık. Ä°lk baÅŸlarda anlamakta zorlanıyorduk ama kulak ona da aÅŸina oldukça  konuÅŸulanları da anlamaya baÅŸladık.
​
Birkaç ay sonra artık diÄŸer ülkelerde insanlar "Ä°spanyolca'yı nerede öÄŸrendiniz?", "Burada kursa mı gidiyorsunuz?", "daha önce geldiniz mi ya da burada yaÅŸadınız mı?" gibi sorular soruyorlardı. Hiçbiri bizim seyahatten önce hiç Ä°spanyolca bilmediÄŸimize, temelini Wlingua programıyla atıp, kalanını da yolda öÄŸrendiÄŸimize inanmıyordu.
​
Latin Amerika seyahatinde Ä°spanyolca en azından belli bir seviyede ÅŸart. Ä°yi Ä°spanyolca'nız varsa çok rahat edersiniz. Bizim gibi orta seviyedeyse bile çok çok iÅŸinize yarıyor. Taksiciyle, manavla, bakkalla anlaÅŸmak, yol sormak, en en önemli pazarlık etmek için gerekli. Hatta bazı zamanlarda kaldığımız hostelde bile Ä°ngilizce bilen yoktu. Bu nedenle çat pat da olsa biraz çalışıp gidin. Tabii ki her gittiÄŸiniz ülkenin dilini öÄŸrenmek mümkün deÄŸil ama biz en azından merhaba, günaydın, teÅŸekkürler gibi temel kelimeleri, rakamları v.s. öÄŸrenmeye çalışıyoruz. 
​
DiÄŸer taraftan Ä°spanyolca'yı da gerçekten öÄŸrenmek istedik, sonuçta çok yaygın kullanılan bir dil. ÖrneÄŸin Fince öÄŸrenseniz belki bir tek Finlandiya'da iÅŸinize yarar ama Ä°spanyolca Dünya'da en yaygın dillerden. Ä°ngilizce ve Ä°spanyolca biliyorsanız aslında Dünya'daki birçok ülkede rahatlıkla gezebilirsiniz. belki Çin gibi kalabalık ve kapalı ülkeler istisna ama ona da yapacak bir ÅŸey yok Çin'e gideceÄŸiz diye Çince öÄŸrenmek hayli uÄŸraÅŸtırıcı olabilir :)
​
Web adresi: https://wlingua.com/en/
Ayrıca iOS ve Android uygulaması mevcut
​

11) Motion X

Motion X
Telefonların GPS özelliÄŸinin yaygınlaÅŸmasından sonra klasik GPS araçlarının yerine telefonlar rahatlıkla kulanılabilyor. Tabii ki pil problemi henüz halledilemediÄŸinden GPS gereci halen uzun faaliyetlerde, yürüyüÅŸlerde telefonlardan hala çok daha kullanışlı. Fakat telefonda bir GPS uygulaması derseniz Motion X'i tek geçerim. Klasik bir Garmin GPS aletinde yapabileceÄŸiniz her ÅŸeyi yapabiliyorsunuz.Uygu verileri oldukça verimli ve güvenilir, .gpx formatında kayıt yapabiliyor ve bu dosyaları okuyabiliyor (örneÄŸin GPS'inizle kayıt yaptığınız bir rotayı buraya atabilyorsunuz). Altimetre, barometre, pusula gibi özellikleri zaten söylemeye gerek yok, oldukça yeterli ve güvenli.
 
DiÄŸer bir özellik de birçok harita arayüzü ile birlikte çalışabilmesi ve bu haritaları offline olacak ÅŸekilde indirebilmeniz. Özellikle benim gibi GPS'inde harita yüklü olmayanlar için kurtarıcı bir program. Rotayı 3 boyutu görmenin keyfi ayrı güzel. Keza Garmin topo haritalar 150-200 USD arası ücrete tabi.
 
Uygulamanın bence tek eksiÄŸi sadece iOS'ta olması, baÅŸka bir eksiÄŸi yok. Telefon deÄŸiÅŸtirip Android'e geçene kadar kullanmıştım ve daha sonra mecburen kullanamadım. Neden Android'de de yapılmıyor bilmiyorum.
 
Benzer programlar gibi Motion X de telefonun pilini hızla tüketiyor. Bu nedenle programı kullanırken buna dikkat edin, özellikle bilmediÄŸiniz ıssız bir yere bu programa güvenerek gitmeyin, telefonunuzun pili tükendiÄŸinde problem yaÅŸayabilirsiniz.
​
uygulamanın tek olumsuz tarafı belki de ücretli olması. Åžu an için 13 TL (2,3 USD) gibi bir ücreti var ve ücreti bir defaya mahsus veriyorsunuz, daha sonra uygulama içinde herhangi bir ücret v.s. ödenmesi istenmiyor. Bu ücrete de kesinlikle deÄŸdiÄŸini söyleyebiliriz. 
 
Uygulamanın web adresi:  https://gps.motionx.com/
Sadece iOS için mobil uygulaması bulunmakta, Android'de yok.
​

11) Polaris Navigation GPS

Polaris GPS
Telefonlarımızı deÄŸiÅŸtirip Android'e geçince Motion X'i kullanamaz hale geldim ve benzer bir program arayışına girdim. Benzer programlar çokça var ve bazılarını indirip denedim. Hiçbiri tam olarak Motion X tadı vermedi bana nedense. Sonunda Polaris'i keÅŸfettim. Yine de Motion X tadı vermese de özellikle olarak hemen hemen aynı ÅŸeyleri yapabildiÄŸiniz, yine .gpx dosyalarını okuyabilme özelliÄŸine sahip, uyduları buma süresi de oldukça kısa olan bir uygulama. Telefonların pilinin özellikle uydu aramalarında çok daha hızlı tükendiÄŸi varsayılırsa bu anlamda Polaris daha cimri.
​
Uygulamanın tam bir web adresi yok ancak ücretsiz Android linki için zerine tıklayabilirsiniz. Maalesef bu uygulama da iOS 'da yok!
​

13) Moovit

Moovit
Moovit, bulunduÄŸunuz ÅŸehirde bir noktadan diÄŸerine toplu taşımayla nasıl gideceÄŸini gösteren ve buna uygun bir rota çizen bir uygulama. Özellikle düÅŸük bütçeli gezen gezginler için toplu taşıma bir ÅŸehirdeki vazgeçilmezlerden. Büyük ÅŸehirlerde mesafeler ve insan yoÄŸunluÄŸu arttıkça bir yerden bir yere gitmek gerçekten büyük bir mesele. O ÅŸehirde ilk defa bulunuyorsanız ve etrafınızda gitmek istediÄŸiniz yere nasıl gideceÄŸinizi sorabileceÄŸiniz kimse yoksa korkmayın Moovit var.
 
Öncelikle bulunduÄŸunuz ÅŸehri seçiyorsunuz ve daha sonra bu ÅŸehirde bulunduÄŸunuz ve gitmek istediÄŸiniz yerleri giriyorsunuz. Uygulama site tüm alternatif toplu taşımaları getiriyor. Gelen sonuçlardan dilerseniz sadece otobüs, metro v.s. ya da en az aktarma, aktarmasız, en kısa v.b. seçeneklerle filtreleme yapabiliyorsunuz.  
​
​
bottom of page