top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖnder

Volcan de Santa Ana: Sülfür Denizi

2018 yılındaki uzun soluklu Latin Amerika seyahatimizde dördüncü durak olarak El Salvador’a geldik. Önce El Salvador’un güney Pasifik sahillerini keşfetmeyi planlamıştık ve bu doğrultuda ilk önce bir sörfçü mekanı olan El Tunco’ya gittik. Fakat daha ilk günden buraların bize göre olmadığını anladık. Sürekli dalgalı sevimsiz bir deniz, her yerde gündüz sörf yapıp gece çılgınlar gibi eğlenen yabancılar, aşırı nem, sıcak ve üstüne kaldığımız hostel de çok kötü olunca direkt ertesi gün Santa Ana şehrine geçtik. El Savador gezi notlarımızı BURADAN okuyabilirsiniz.


Santa Ana’da yapılacak en popüler aktivite Santa Ana Volkanı’na hiking yapmak ve zirvesindeki sülfür gölünü görmek. Doğa, dağ, yürüyüş ve serinlik olunca bizi hemen cezbetti zaten, direkt gitmeye karar verdik.

Santa Ana Volkanı günübirlik gidip gelinebilen, park girişinden zirveye yaklaşık 3 saatte gidilen güzel bir yürüyüş rotası. Bir dağcılık faaliyeti sayılmaz aslında ama, sonuçta burası 2.381 metre ile El Salvador’un en yüksek noktası. :)

Santa Ana’da sonradan iyi dost olduğumuz Luis’in Casa Vieja isimli hostelinde kaldık ve dağ için gereken bilgileri de ondan aldık. 6 Haziran 2018 tarihinde gitmek için karar verdik, fakat Santa Ana birkaç gündür yağmurlu ve hava kapalı görünüyor. Normalinde çok yağarsa ve ertesi günkü hava durumu kötü olacaksa rehberler götürmüyorlarmış. Luis, “Boşuna gitmeyin ben bir öğreneyim” dedi ve dağ için birilerine ulaşmaya çalıştı. Konuştuğu kişi henüz verilmiş bir iptal kararı olmadığını söyledi, biz de ertesi gün yola çıkmak adına eşyalarımızı topladık, atıştırmalıklarımızı aldık ve çok geç olmadan yattık.


6 Haziran 2018

Sabah 6 da kalktık ve oyalanmadan bir şeyler atıştırdık. 7’ye doğru hostelden çıktık. Hala hafif hafif yağmur çiseliyordu. Gidip gitmemekte kararsız kaldık. Ama buralara kadar gelmişken bir şansımızı deneyelim; zaten burada yapacak daha iyi bir işimiz yok en azından yeni bir yeri gezmiş oluruz dedik.


Terminal Occidente tarafına doğru yaklaşık bir 20 dk kadar yürüyüp, dağ için kalkan otobüslerin terminalini bulduk. Burası La Vencedora diye bir şirket ve Terminal Occidente’nin ve Mercado Colon alışveriş merkezinin karşısında. Kişi başı 0,9 USD’ye tek yöne bilet aldık buradan. Otobüs 07:45’te kalktı ve yaklaşık 2 saatte parkın girişine ulaştık. Otobüste bizden başka birkaç tane daha yabancı gezgin vardı.


Hava hala kapalıydı ama otobüsle dolambaçlı yollardan yükseldikçe bulutlar altımızda kaldı, yukarıda havanın açık olduğunu gördük ve keyfimiz yerine geldi. Aşağılarda çok güzel göl ve dağ manzaraları vardı.


Otobüs bizi milli park girişinde indirdi. Ana kapıdan kişi başı 3’er USD ödeyerek parka giriş yaptık. Sisler içinde 5-6 dk kadar yukarıya doğru yürüdük ve geniş düz bir alana çıktık. Oradaki milli park görevlisi saat 11’e kadar beklememiz gerektiğini söyledi. Bu bilgiyi zaten Luis’ten de almıştık. Her gün saat 11’de topluca rehber ve silahlı korumalar eşliğinde yürüyüş gerçekleştiriliyor. Kendi başınıza gitme şansınız yok. Zamanında bu bölgede soygunlar, adam kaçırma olayları olmuş, çetelerin saklanma yeriymiş burası. Şu anda bu olaylar biraz azalsa da yine de yanınızda pompalı tüfekli korumalarla yürüyorsunuz.


Hazır beklerken birkaç tane peynirli pupusa yedik, öğlen bir daha acıkmayalım diye. Bu arada özel araçlarıyla birkaç El Salvador’lu grup da geldi. Saat 11 olduğunda yaklaşık 20 kişiyle beraber toplandık ve yürümeye başladık. Rehber ve güvenlik için de kişi başı 1’er USD verdik.


Önce epey bir alçaldık bulunduğumuz yerden ve bir ana yola bağlandık. Tibet Hostel’in önüne çıktık. Otobüsle gelirken geçmiştik buradan. Hostel’den de birkaç kişi daha katıldı bize. “Biz neden buradan katılmadık acaba?” diye düşündük, park girişinde 3’er doları boşa mı verdik?


Yaklaşık 25-30 kişi hep birlikte başladık yürümeye. İlk önce hep dik yükseldik merdiven gibi yapılmış patikadan, sonra sık orman içine daldık. Çok keyifliydi bu kısım. Sonra ormandan da çıkıp, ağaçsız, yeşil çayır gibi bir yamaca gelince paralel yürüdük yamaçta. Arada bulutlar gidince yemyeşil vadi ve diğer dağlar görünüyordu. Civarda başka daha küçük volkanlar da var. Volcan Izalgo, Volcan Marcelino ama en belirgini ve güzeli Volcan Cerro Verde idi. Cerro Verde ile aşağıdaki Coatepeque Gölü’nün manzaraları enfesti.


Yürüyüş önce sık ormanda başladı daha sonra yükseldikçe ormandan çıkıp açık alana ulaştık.

Başlangıçtan 2,5 saat kadar sonra, saat 13’te Santa Ana’nın 2.381 metrelik zirvesine ulaştık ve meşhur turkuaz renkli sülfür gölünü gördük. Volkan çok çok zaman önce patlamış ve geriye şu an sülfür gölü olan kocaman bir krater kalmış. Hem burası etkileyici idi, hem de aşağıdaki manzaralar çok güzeldi. Bol bol fotoğraf çekip, bu manzaranın tadını çıkarttık. Yanımızda getirdiğimiz atıştırmalık ve öğle yemeğimizi de bu manzara eşliğinde yedik.


Volcan de Santa Ana
Santa Ana Volkanı'nın zirvesi ve sülfür krateri.

Volcan Santa Ana
Kraterin büyüklüğü sırtlarında yürürken daha iyi anlaşılıyor.

Saat 14 gibi dönüşe geçtik, çıkarken grup oldukça kopmuştu ve çok durmuştuk. İnerken daha hızlı bir şekilde çıktığımız yoldan geri indik. 1 saat sonra Tibet Hostel’in oraya ulaştık. Bu sefer yukarıya, milli park girişine çıkmadık. Otobüs buradan geçecek zaten, bineriz dedik.


Bir saatten fazla bekledik yol kenarında, keşke parkın oradaki düzlükte bekleseymişiz dedik. Orada en azından oturacak banklar vardı. 16:10’da ancak geldi otobüs. Ağzına kadar doluydu. Ayrı ayrı da olsa bulduğumuz yerlere oturduk Selda’yla. El Congo kasabasının oralarda bir yerde durduk. 15 dk bekledik, biz de ne olduğunu anlamadık. Sonra "Herkes insin!" otobüs bozuldu dediler. Başka otobüse geçtik ama biz 6 turist en son, zar zor binebildik. Ayakta ve tıkış tıkış gittik Santa Ana’ya.


Buralara yolunuz düşerse mutlaka bu yürüyüşü de es geçmeyin, hem maliyeti düşük, hem günübirlik ve yorucu olmayan güzel bir yürüyüş. Biz çok keyif aldık.


Orman bitip de sırta ulaştığınızda etraftaki muhteşem manzara ve diğer yanardağlar sizi karşılıyor.

Santa Ana Volkanı’na İlişkin Kısa Notlar;


Santa Ana Volkanı nerede, nasıl ulaşılır?

Santa Ana Volkan (Volcan de Santa Ana) El Salvador’un ikinci büyük şehri olan Santa Ana’nın yaklaşık 40 km güneyinde, başkent San Salvador’un ise 70 km batısında yer alır. Aslında birkaç tane başka yanardağ ile beraber volkanik bir bölge oluşturur. Cerro Verde, Izalgo ve Marcelino ile beraber yan yana yükselir. Santa ana Volkanı tam sönmüş değil ama yarı aktif denebilir. Ara sıra faaliyete geçse de artık lav püskürtme riski yokmuş. Genelde sülfür gazı ve kaya parçalarını püskürtebilirmiş. En son 2005’te aktif hale geçmiş. Zaten herhangi bir olağandışı sismik hareket olduğunda dağ yürüyüşe kapatılıyor.


Santa Ana
Santa Ana Volkanı ülkenin batısında Guatemala sınırına yakın bölgede.

En yakın büyük şehir olan Santa Ana’dan kalkan otobüsle 2 saate parkın girişine ulaşılabilir. Bu otobüs kişi başı tek yön 0,90 USD ve merkezde Terminal Occidente yakınlarındaki La Vencedora şirketin ofisinden kalkıyor. Ayrıca Santa Ana’dan taksi ile veya özel tur ile de gelmek mümkün. Tabii ki maliyeti çok çok daha fazla olacaktır.


Ne zaman çıkılmalı?

Günübirlik, kolay ve alçak bir dağ olduğu için yılın her mevsimi çıkılabilir. Fakat burası civardaki en yüksek nokta olduğu için sürekli bulutlanan, yağmuru ve şimşekleri bol bir bölge. Bu nedenle güzel havalar için buraların kuru sezonu olan Kasım-Mart arasını tercih etmek gerekir. Biz tam ıslak sezonun ortasında çıktık. Havalar yağmurlu gidiyordu ama şansımıza çıktığımız gün açıktı. Zaten çok yağmurlu olan günlerde tur iptal oluyormuş. Önceden öğrenmekte yarar var. Bize kaldığımız hostelin sahibi Luis bu konuda yardımcı olmuştu.


Rehber şart mı?

Normalde rehbere gelerek olabilecek bir yer değil ama, park kuralları gereği kendi başınıza gidemiyorsunuz. Her gün öğleden önce 11’de rehberli bir tur var, ona dahil olup herkesle beraber çıkıyorsunuz. Ayıca yanınıza sayıya göre bir ya da daha fazla silahlı koruma veriliyor. Bunun için de ekstra kişi başı 1 USD alınıyor. Bu bölgede zamanında soygun, adam kaçırma v.s. olaylar yaygınmış, belki şu an o tehlike az ama yine de ne olur ne olmaz diye silahlı korumalar geliyor. Belki eski zamanlardan kalan bir durum olabilir.


Santa Ana’dan ya da San Salvador’dan özel turlar da var ama özel turu gerektirecek bir durum yok. Özel turlarda kendi özel aracınız, muhtemelen öğle yemeğiniz v.s. ekstra olur. O da tabii ki fiyat-maliyet açısından tercih meselesi.


Toplam Maliyet?

Biz kişi başı;

0,90 x 2 = 1,80 USD Santa Ana gidiş-dönüş otobüs

1,00 USD rehber ve koruma ücreti

3,00 USD Milli Park girişi.

6,00 USD de Volkan’a çıkış ücreti olmak üzere toplam 11,80 USD verdik. Bu paraların tamamı nakit ödeniyor.


Hangi teknik malzemeler gerekli?

* Normal günlük trekking kıyafetleri ile gidilebilir. Herhangi ekstra bir malzemeye gerek yok. Fakat bileği saran iyi bir yürüyüş botu, yağmurdan koruyacak su geçirmez, nefes alan bir ceket ile sırt ayarlı bir çanta yürüyüş konforunuzu artıracaktır.



Bu yazımızı beğendiyseniz aşağıdaki yazılarımıza da bir göz atabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page